Loading

Žene preduzetnice su dame o kojima se sve više govori. Pre nekoliko dana završila se obuka koju je organizovalo ,,Udruženje poslovnih žena“ u Beogradu.

Obuka je bila namenjena malim i srednjim preduzetnicama koje su u ovim vodama ne više od tri godine. Idealna prilika za nas da učestvujemo, da nas pripreme za dalje, da se upoznamo sa drugim preduzetnicama i da vidimo šta nas to čeka na daljem putu ove naše avanture.

Na početku smo malo stidljivo učestvovale, da ne kažemo – ono što je moralo. Ali imajte u vidu da smi mi tipovi koji prvo razmotre situaciju, okruženje i uslove i onda se prema tome postavljaju.

Te ukratko evo nekoliko saveta kako da izvučete maksimum na ovakvim susretima:

  1. Porazgovarajte sa svima

Ne mislimo da bi trebalo trčati za svima i gnjaviti ljude, ali osnovna kultura nalaže da se javimo ljudima i bar ukratko predstavimo.

  

  1. Ako dolazite u grupi, kao što je to bio slučaj sa nama, razdvojte se

Vi se ionako znate. Na pauzi započnite razgovor sa drugim učesnicama, ne budite napadni, ali nemojte ni stajati po strani. Svi smo mi različiti i ne prijaju nam svi, ali nema potrebe za stajanjem po strani.

  1. Podelite svoje vizit karte

Ako ste baš na samom početku, možda još uvek nemate vizitku, ali potrudite se da ne dođete u ovu situaciju. Unapred se spremite, neka su vam vizitke nadohvat ruke.

 

  1. Predstavite se

Ljudi se grubo govoreći mogu podeliti na one koji su skloni samopromociji i na one povučenije. Kojoj god grupi da pripadate, bilo bi dobro da se predstavite ljudima u nekoliko rečenica. Ukoliko sagovornika zainteresujete, lepo bi bilo da imate i neku anegdotu kako ste došli na ideju da se baš ovim bavite. Jer nikada ne znate kome vaša priča može biti zanimljiva. Među tim ženama često se može naći i neka iz sveta medija koja možda želi da uradi priču o vama, a to je, složićete se, ne baš mala reklama.

  1. Može i kafa, zašto da ne

Žene su po prirodi stvari komunikativnije (muškarci bi rekli brbljivije, ali mi se ne slažemo sa terminom) i mnoge će predložiti da se posle seminara i vidite. Sjajna prilika za umrežavanje, a možda i za organizaciju nekog novog posla.

Divno je videti sve te žene i snagu koje one nose, na jednom mestu. Sve i da niste započeli svoj posao, verujte, posle onakvih priča, iskustava, saveta, bićete nadahnuti da se i sami okuražite na tako nešto.

Zapamtite, one su svuda oko nas. A, anegdota koja ide u prilog ovoj činjenici da smo se u danu kada je nastao ovaj tekst, vraćajući se sa posla srele sa njih tri – sve sa decom, osmehom na licu i idejama koje žele da realizuju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram